2014. december 28., vasárnap

The Hobbit - The Battle of the Five Armies

The Hobbit - The Battle of the Five Armies
(A Hobbit - Az öt sereg csatája)

Számomra sajnos ez a film nem tudott felhőtlen örömet okozni, hiszen a jelenlegi állás szerint Peter Jackson befejezte a dolgát J.R.R. Tolkein műveivel, ami annyit jelent, hogy nem lesz több középföldei kaland a filmvásznon..."One Last Time" - ettől a mondattól mindig sírni támad kedvem! :( Én szó szerint ezeken a filmeken nőttem fel, emlékszem, hogy apukámmal mindig begubóztunk a tévé elé és végignéztük mind a három Gyűrűk Urát rendezői változatban! :D Mit fogok most csinálni?! o_O De mielőtt a kardomba dőlnék azért még leírnám a véleményem erről a filmről!


A történet (aki esetleg még nem ismeri!): Miközben sikeresen visszahódították otthonukat Smaugtól a sárkánytól, Zsákos Bilbo (Martin Freeman) és barátai akaratlanul is halálos veszedelmet szabadítottak a világra. A dühöngő Smaug nőket és gyerekeket sem kímélve támad Tóvárosra.
Mindeközben a visszaszerzett kincsektől megrészegült Tölgypajzsos Thorin (Richard Armitage) Bilbo erőfeszítései ellenére hátat fordít barátainak és elárulja őket. Ennél azonban jóval nagyobb veszélyek is leselkednek a hobbitra és barátaira. Bár kizárólag Gandalf (Ian McKellen) tud róla, Szauron szörnyű tervet forral: orkok seregeit indította útnak, hogy a Magányos Hegyen támadásba lendüljenek. Ahogy a sötétség erői egyre jobban előretörnek, a törpék, tündék és az emberek választás elé kerülnek: összefognak vagy elpusztulnak. Bilbo az öt sereg gigászi csatája közepén találja magát, ahol saját és barátai életéért is harcolnia kell, miközben Középfölde egészének sorsa forog kockán.

SPOILER ALERT!!!
Nos, először is leszögezem, hogy számomra bármit belerakhatott volna Peter Jackson ebbe a filmbe, hiszen nagy fan-ja vagyok Középfölde népeinek és történetének (legfőképpen a tündéknek ^^), de azért ennél egy kicsit többet vártam! :\ A kb. 2 órás filmből 1 órát teljes egészében untam... semmi cselekmény, semmi "időkitöltő" látványos vágások, semmi! Továbbá zavart, hogy Bard (Luke Evans) ahogy megölte Smaug-ot, mintha jól végezte volna dolgát - ami annyiban kimerült, hogy a film elején lelövi azt a beszélő gyíkot - semmi mást nem tudtunk meg róla, ahogy a csata elkezdődött pedig még hírét sem hallottuk! A másik nagy csalódás számomra a kedvenc törpjeim hirtelen egymásutáni halála... tisztában voltam vele, hogy ők fognak meghalni, de muszáj volt elintézni őket 20 perc leforgása alatt?! o_O Továbbá a lezárás... ezt nem bírom feldolgozni, annyira beharangozták, hogy ez lesz az utolsó rész, többé nem látunk semmilyen középföldei történetet megfilmesítve... akkor miért volt az az érzésem, hogy ez a lezárás egyáltalán nem számított búcsúnak, annyira hirtelen és "lezáratlan" volt, hogy itt motoszkál bennem az érzés, hogy itt még lesz több is... hát erősen reménykedem! :D


De hogy kitérjek végre arra is, ami valóban bizonyítja, hogy imádom mind a hat filmet az az lenne, hogy igaz nem volt sok látványos trükk, de ami volt, az mesteri szinten meg volt csinálva, a szemem csak úgy habzsolta a látványt, amikor a tündék és a törpök összecsaptak az orkokkal, valamint Galadriel (Cate Blanchett) "bepipulása" is nagyon szép volt! A szereplők pedig még mindig tökéletesen meg vannak válogatva... az Ismeretlen Drakulás posztomból azt hihetnétek, hogy itt is Bard a kedvenc karakterem (ami részben igaz), ám ez nem így van... sajnos Bard-ot letaszítja a dobogó felső fokáról egy hegyes fülű tünde, aki nem más, mint Legolas (Orlando Bloom). Annyira sokrétű a karaktere, egyszerre komoly és vicces, rideg és mégis könnyen az ember szívébe tud férkőzni. Továbbá Bilbó, a Gyűrűk urában soha nem szerettem a gonosz kis aszott Bilbót, de A Hobbit-ban teljesen megváltozott a véleményem, ami nagyrészt Freeman-nek köszönhető.
Tökéletesen eljátszotta a félénk, terítőmániás hobbitot az első részben, majd a harmadikra csak kitört belőle a vakmerő énje... és végig vicces tudott maradni a vicces helyzetekben, letargikus pedig a szívszorongatóakban (mielőtt belép a házába Zsáklakban és megkérdezik tőle, hogy ki az a Tölgypajzsos Thorin, ő pedig a fejét lehajtva kijelenti, hogy egy barátja volt... itt eltört nálam a mécses... megint, ami velem nem sűrűn esik meg)! Utoljára megemlíteném még Azog-ot (Manu Bennett). Nem a színészi játékáról akarok ódákat zengeni, sokkal inkább a szinkronszínészről ejtenék pár szót. Manu-t a Spartacus sorozatból ismertem meg és már akkor felfigyeltem a mennydörgést is megszégyenítő hangjára... látom a készítők is... nagyon jó választásnak találtam, hogy ő adta a hangját a sápadt orknak... azok az öntelt kacajok! :D Sajnos más kiemelkedő pozitív dolgot nem tudok mondani, csak a szokásosat, kiváló rendező, tökéletes szereplőgárda és rettenetesen szép látványvilág!

Összességében érzelmileg szép lezárást kaptunk Peter Jackson-tól és a csapattól, de kissé összecsapottnak éreztem, nem is tudom, sokkal többet és harsányabbat vártam, végtére is ez volt az utolsó utolsó rész (állítólag). Természetesen ahogy megjelenik DVD-n egyből kaparintok magamnak is egy példányt belőle és jó sokszor megnézem... hiszen ettől fanatikus egy fanatikus, nem igaz? Ajánlom minden tündének, törpnek, hobbitnak... komolyra fordítva a szót azoknak, akik szeretik ezt a csodálatos fantasy világot és méltú búcsút kívánnak venni ettől a filmsorozattól! <3 :'( 


A DVD-t előreláthatóan 2015. áprilisában fogják piacra dobni, de ezt én még nagyon képlékeny információnak tartom! :\ Mindenesetre frissíteni fogom, az infót, amint tudom!





"Will you follow me, one last time?" - Thorin Oakenshield

Farewell, mellon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése