2014. október 31., péntek

The Maze Runner

The Maze Runner
(Az útvesztő)


Itt van az első igazi kritika, ami még eléggé kezdőnek hat, ám előre bocsátom, hogy fejlődő képes vagyok, így garantálom, hogy az idő előrehaladtával egyre jobb és jobb filmösszefoglalókat fogtok kapni.

Már az első trailer láttán eldöntöttük a bemutatkozásomban már említett legjobb barátnőmmel (aki egy nagyon jó bloggerina és nem túlozva ő a "blogmentorom" ^^), hogy bizony erre befizetünk... így is lett... hááát egyáltalán nem bántuk meg, és izgatottan várjuk a James Dashner által írt regény megfilmesítésének további részeit. 


Sokan mondják, hogy leginkább az Éhezők Viadalára hajaz, amit magam sem vitatok, leginkább, hogy a légkör az egész filmben valóban hasonló, de egyáltalán nem érződik benne, hogy majmolnák ezt a nagysikerű mozifilmet. A történet röviden. Egy Thomas (Dylan O'Brien) nevű fiú érkezik az Útvesztőbe az emlékei nélkül a többi fiatal fiú közé, akik azzal töltik napjaikat, hogy magukat életben tartsák, míg a futárok feltérképezik a kacskaringós és állandóan változó Útvesztőt, a kiutat keresve. Persze nem ilyen egyszerű a sztori... Az Útvesztő folyamatosan változik és éjjel mindig bezáródik, ezzel elzárva az utat a biztonságos Glade-re (magyarul valami nagyon ostoba szó, így inkább az angolt használom! :P) és még ott vannak a siratók is, amiket legegyszerűbben bazinagy pókkiborgokként tudnék jellemezni! Természetesen Thomas lesz az, aki felbolygatja az eddig nyugodt és szabályok között élő "Gladers"-ek életét! Csatlakozva Minho-hoz (Ki Hong Lee), a futárok vezetőjéhez aztán nehézségek és veszteségek árán megtalálják a kiutat. Ezek után jön ám még csak a java... persze nem mondom el, mert én inkább magáról a filmről (karakterek, látvány, ruhák) beszélnék és a kedveteket hoznám meg! ;)


Egy kicsit bővebben a karakterekről... (ismétlem ezek a filmkritikák, amiket írni fogok nagyon érintőlegesek minden téren). Kezdésnek persze Thomas-sal foglalkozzunk egy kicsit. Nem mondanám főszereplőnek, hiszen ugyanannyira részese ennek a kiútkeresésnek, mint a többi karakter és ezt a rendező, Wes Ball csodálatosan megoldotta, ugyanis hiába gondolkoztam, sehogyan nem tudtam eldönteni ki a főszereplő és hogy van-e egyáltalán. Nos, Thomas egy erős jellemű karakter, hiába kerül egy ismeretlen helyre, idegenek közé az emlékei nélkül egyből azon gondolkozik, hogy hogyan lehetne kijutni ebből a lehetetlen helyzetből és lépéseket tesz a sok figyelmeztetés ellenére is, hogy a saját igazát hajszolva meggondolatlanul cselekedjen... ennek meg is lesz a böjtje. Ezt követően egy erős jellemváltozáson megy át! Ő válik az igazi, megfontolt vezetővé, akit gondolkodás nélkül követnek a szabadság után áhítozó fiatalok.


Másik említésre méltó karaktér még Alby (Aml Ameen), aki a legrégebben a Glade-ben lévő tag. Mondhatni ő a "bölcs, törzsi vezető" tipikus példája. Igazából különleges dolgot nem tudok elmondani róla, mert ő végig tartja a szerepét, ragaszkodik a szabályokhoz és törvényekhez, amit a rend fenntartása érdekében ő hozott, csak a legutolsó pillanatokban változtat a véleményén. Ám fontosnak tartottam a megemlítését, mert fiatal kora ellenére óriási bölcsességgel bír... sokan tanulhatnának tőle! Azt azonban mindenképpen meg kell említenem, hogy mindig nyitott volt Thomas ötleteire és különös ellentét alakult ki a "két énje", a kiutat kereső és a biztonságban lévő énje között.



További karakterek még a Trónok Harcából jól ismert (és általam nagyon megkedvelt színész) Newt (Thomas Brodie-Sangster), a már említett Minho (aki személyes kedvencemmé vált ^^), Gally (Will Poulter), valamint az egyetlen női karakterként tündöklő (bár én eddig sok lényegét szegény lány létének nem láttam, persze ez változni fog ahogy haladunk előre a történetben és a rendező is fogyasztja a könyveket) Teresa (Kaya Scodelairo).

Nos, őszintén megvallom, hogy ezek a szerkók, amiket Christine Bieselin Clark és Simonetta Mariano kreált egyszerűen csodálatosak voltak. Természetesen a futárok "bőrhámja" jött át legjobban, de a bakancsok és a bőr kézvédők láttán is repesett a szívünk rendesen, olyannyira, hogy a moziszékbe süppedve döntöttem el, hogy ha nekem is biztosítanak ilyen felszerelést önként jelentkezem, hogy küldjenek a Glade-be... komolyan! -_-

Továbbá a látvány egyszerűen frenetikus volt, legfőképpen az Útvesztő "életre keltése" tetszett legjobban, egy egyszerű kő- és fémhalomból az effektek segítségével csináltak egy szemet gyönyörködtető csodát, ahogy befuttatták borostyánnal és ahogy a változásának dinamikáját átadták... le a kalappal fiúk! Meg kell említenem még a siratókat... amiket én őszintén megvallva fémlábakkal rendelkező minikrakeneknek néztem a Titánok Harcából... figyeljétek majd csak meg, hogy ugyanolyan fejük van! :D

Nos szemernyi elfogultsággal Dylan miatt, akit a Teen Wolf első epizódjától imádok mondhatom, hogy ez egy egész jó kis film, főleg azoknak ajánlom, akik szeretik a rejtélyeket és az akciót! ;) :P 

Akik lemaradtak a moziról azoknak rossz hírem van, hiszen előreláthatólag csak 2014. december 16-án jön ki a DVD... angol nyelven, de persze általában pár nappal, rosszabb esetben hónappal csúszik az ilyen korai bejelentésekhez képest a lemezek piacra dobása!!!


"What's behind these walls?" - Thomas

Nyugodt szívvel ajánlom, hogy derítsétek ki ti is mi van a falak mögött, garantálom, hogy a stílus kedvelőinek felejthetetlen élmény lesz! :P


The End

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése