2015. február 13., péntek

Mortdecai

Mortdecai
(Mortdecai)

Végre sikerült megnéznem ezt a hőn áhított alkotást is. Innen-onnan már tájékozódtam még nagyon a film készítésének az elején, hogy pontosan milyen típusú filmet is várjak el, de pontos képet sosem sikerült kapnom... hát most, hogy megnéztem felszállt a köd a szemem elől és most már mindent világosan látok!

A filmről: Ő a született gentleman. Elegáns, jó modorú, és mindig megőrzi a hidegvérét. Charles Mortdecai (Johnny Depp), a nagyvilági műkereskedő vad orosz banditákkal, az angol titkosszolgálat embereivel, megdöbbentően hosszú lábú feleségével és néhány nemzetközi terroristával a nyomában is mindig az marad, aki volt. Ezúttal azonban a szokásosnál is nagyobb szüksége van különleges képességeire. A tudomására jut, hogy egy lopott festmény hátoldalára jegyezték fel annak idején a titkos kódot, melynek segítségével hozzá lehet jutni a nácik elrabolt kincseihez. Elképesztő kalandokba keveredik - de ő természetesen arcrezzenés nélkül veti bele magát a legnagyobb őrületbe is. 

SPOILER ALERT!!! 

Hol máshol kezdhetném, mint a nagyszerűen összepakolt szereplőgárdával?! Charles Mortdecai szerepét nem tudta volna más jobban eljátszani, mint Johnny Depp... bolondos, őrült és imádni valóan  előkelő volt. Depp közismert arról, hogy nagyon jól azonosul minden egyes karakterével... gondoljunk csak a bolond Jack Sparrow-ra, az ugyancsak bolond Mad Hatter-re és most Lord Mortdecai-ra... hihetetlen hogy mindegyik karakter hasonlóságokat mutat természetileg, de Depp mindig más és más arculatú személyt képes kihozni belőlük... ebben sokat segítenek neki a gesztusok, külsőségek, például az angolos akcentusa, a felemelt kisujj ivás közben, a sétapálca, a bajusz, amit mindenki utál rajta kívül! :D Nem is szaporítom a szót azzal kapcsolatban, hogy mennyire jó színész is Johnny Depp, mert felesleges, ezt mindenki tudja! Sokkal inkább szót ejtenék a mije is neki... testőre, komornyikja... mindkettő egyszerre, szóval Jock Strapp (Paul Bettany). Ő és Johnny Depp gondoskodott a poénok nagy részéről, fogalmam sem volt, hogy ő is benne lesz a filmben, egészen addig, amíg az első 10 percben meg nem jelent a fekete szettjében és kezdett el szétlőni mindent! :D
Elsőként azt hiszem a Légióban láttam, majd a Papban és egyből beleszerettem a munkásságába, pont az a színész, akinek ez a nem mosolygok és előbb lelövök mindenkit, majd kérdezek szerepek fekszenek, de most hogy megjelent ebben a vígjátékkal tarkított filmben és ő is felelős volt a "vígjáték" besorolásért nem is tudom mit mondjak... még több ilyen Paul-t! Imádtam benne a nagy nőcsábász és hűséges testőr szerepében, valamint a főnök-alkalmazott kapcsolatért is odáig voltam és határozottan voltak benne "15 percen át röhögtem rajta" jelenetei... például a "kirúgott az asszony, pankrációt nézek a testőrömmel" rész az nagyon nagy volt, vagy a liftes rész, szólói közül pedig a legjobb a sajtos jelenet... óriási volt! Ha már a sajtos jelenetnél tartunk... Martland felügyelő (Ewan McGregor) - mint a legtöbb szereplő ebben a filmben -  nem volt teljesen normális, de ez így volt rendjén, a nyomozó is ugyanúgy angol volt, mint Mortdecai... és ugyancsak zizi, bor és sajtmániája igazából azonban eltörpült Mortdecai felesége iránt táplált szerelme mellett, amiről Johanna Mortdecai (Gwyneth Paltrow) is nagyon jól tudott és ezt ki is használta. Mint tudjátok a női karakterekkel nem nagyon vagyok kibékülve, de Lady Mortdecai nagyon jó hogy benne volt és kiegészítette ezt a nem teljesen százas bagázst a jelenlétével. Szó mi szó, a karakterek tökéletesen ki voltak dolgozva ebben a filmben, legalábbis amennyire megkövetelte ezt tőlük a történet. Ha már a történetnél tartunk, nekem nagyon tetszett, hogy ennyire fordulatos... persze nem volt Da Vinci-kód szintű a bonyodalom, de szépen jó poént körítettek a csattanó mellé.
 
Ami nem tetszett, hát nem is tudom, hogy volt-e olyan, pörgős, vicces, szerethető volt az egész film, mind a karakterek, mind a történetszál szempontjából könnyedén érthető volt és egyáltalán nem követelte meg az ember teljes figyelmét. Nem volt nehézkes, így a felhőtlen öröm garantált!

Mindenkinek ajánlom, aki egy kis lazulásra és rekeszizom roppantó poénokra vágyakozik. Meg persze azoknak, akik szeretik a nagyon jó szereplői gárdát felsorakoztató filmeket. Ők biztosan nem fognak unatkozni és megbánni, hogy erre elpazarolták az időt... megéri!

A DVD-t 2015. májusára tervezik kiadni.

"What is that thing on your lip?" - Martland felügyelő

Bye-bye moustache!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése