2015. március 9., hétfő

Game of Thrones

Game of Thrones
(Trónok Harca) 

Hát elkezdem végre, ezeket az általam már nagyon várt bejegyzéseimet, amik előreláthatólag állandóvá válnak itt, az oldalon. Már most előrebocsátom, hogy nem kritikákat, inkább csak ismertetőket fogtok kapni a saját, kedvenc sorozataimról! És mi más kezdené a jelenleg még névtelen kezdeményezésemet, mint az oldal "névadója"... azaz a Game of Thrones (Trónok Harca)! :D 

Nos nem hiszem, hogy ne tudna valaki minimum két mondatot mondani erről a könyvadaptációról, hiszen napjainkban nagy népszerűségnek örvend, és azt mondom, hogy ez így is van jól, nem véletlenül igen magasan értékelt sorozatnak számít!

Rövid összefoglaló: Kilenc nemes család küzd a misztikus Westeros irányításáért és a Vastrónért. Mindegyik család intrikákkal és cselszövésekkel akarja azt megszerezni magának bármilyen áron. De vajon ki jön ki győztesként ebből a halállal és gyásszal teli harcból, ami egész Westeros és a családok sorsa felett dönt és ki fogja végül megkaparintani és beteljesíteni végzetét?

Összegezvén ez egy iiiiirtó jó fantasy sorozat, persze sok szereplővel és még több történetszállal, aminek a megértése sokszor nehézségeket okozhat, így én azt javaslom, hogy NE a harmadik évaddal kezdjétek (ugyanis vannak olyan sorozatok, amiket mindegy, hogy melyik évaddal\résszel kezdesz... ez nem!) Nagyon sok család, népcsoport és vallás is megjelenik, amik közül az ember kényére-kedvére szemezgethet... ezt úgy értem, hogy hamar megtalálhatja a kedvencét! Előre figyelmeztetek, azonban mindenkit, hogy nagyon sok megrendítő halál, lesz... nagyon sok, szóval néha készüljetek pár zacsi százaszsepivel, mert nem fogjátok bírni, biztos, hogy egy - ha nem több - számotokra kedves karakter ki fog halni a sorozatból, és ne higgyétek azt, hogy ha túlélt három évadot, akkor megúszta... a-a, de ez adja neki a pikantériát, semmi sem biztos és csak az "Old and the New Gods"-ok mondhatják meg, hogy mi fog történni, vagy még ők sem, és ez is egy imádni való mozzanata a sorozatnak! Továbbá Daenerys (Emilia Clarke) és Drogo (Jason Momoa) (^^ <3) becézgetése annyira megindító, hogy gyengébb napjaimon még pityeregnék is rajta, de persze azt én nem csinálom... egyáltalán... -_- Ami a másik nagy kedvencem azok az egyedi karakterek, annyira uniqe-ok, hogy nem is lehet érteni, hogyan is hozta ezt pontosan össze George R. R. Martin, még mindig nem tudom felfogni! Például a dothrakiak (a legkedvencebb kedvenceim) - többek között - külön nyelvvel rendelkeznek (csakúgy, mint a Gyűrűk urából a sindarin), aminek külön, tanulható nyelvtana van, szóval lehet, hogy 20 év múlva a dothraki is elfogadott nyelvvizsga nyelv lesz! :P

Teeermészetesen a könyv  jelen esetben is hosszabb... és részletesebb... és terjedelmesebb, így aki minden apró kis részletre kíváncsi azt erősen buzdítom a pár száz oldalas könyvek elolvasására, higgyétek el, annyira beszippantja az olvasót ez a világ, hogy észre sem veszi és már a 400. oldalon tart!

Amire még a vége felé közeledve mindenképpen felhívnám a figyelmet, hogy mind a könyv, mind a sorozta erősen tartalmaz +18-as jeleneteket, így semmiképpen sem a 10 éves kisöcséddel\kishúgoddal állj neki, mert higgyétek el, nem lehet számítani rá, hogy mikor vágnak be egy ilyen jelenetet!

Eddig négy évadot adtak ki, amik sajnos igen rövidre, pontosan 10 részesre sikeredtek, persze történetileg és tartalmilag 23 részesnek is elment volna. Pontos információt nem tudok arról, hogy hány évadosra tervezik, vagy hogy előreláthatóan mikor lesz vége, de remélem nem egyhamar fog eljönni ez a pillanat!

Jaj, elég a szóból, én azt mondom, hogy akit érdekel a műfaj és még nem látta a sorozatot, az álljon neki... lehetőleg most!!! :P

Pár fontosabb szereplő:
  • Emilia Clarke (Daenerys Targaryen) (a Vastrón igazi és egyetlen királynője!)
  • Lena Headey (Cersei Lannister)
  • Kit Harrington (Jon Snow) (E-vel közös nagy kedvenc! :P)
  • Peter Dinklage (Tyrion Lannister)
  • Nikolaj Coster-Waldau (Jamie Lannister)
  • Maisie Williams (Arya Stark)
  • Sophie Turner (Sansa Stark)
Futás:
  • 2011-napjainkig
"When you play the game of thrones, you win or you die." - Cersei Lannister

Valar Morghulis!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése