2015. június 8., hétfő

The Mortal Instruments - City of Bones

The Mortal Instruments - City of Bones
(A végzet ereklyéi - Csontváros)

Tyhúúú... utolérve saját magamat végre közzétehetem nektek az első júniusi bejegyzésemet. Pont jól jött ki, hogy ezt a filmet boncolgatom kicsit, ugyanis amikor láttam a moziban úgy éreztem az a fénypontja a nyaramnak... és mivel lassan, nagyon lassan a vizsgaidőszak vége felé haladok itt az ideje kicsit előkotorni azokat a jó kis nyári emlékeket!

A sztori: Clary Fray (Lily Collins) anyja (Lena Headey) rejtélyes eltűnésekor rájön, hogy különleges képességekkel rendelkezik, és a világ, amiben eddig élt nem is olyan átlagos, mint amilyennek képzelte, épp ellenkezőleg. Clary kétségbeesésében csatlakozik az Árnyvadászok csapatához, akik megmutatják neki New York valódi arcát: egy démonokkal, vámpírokkal, vérfarkasokkal, félelmetes lényekkel teli világot. Az ősidők óta tartó küzdelemnek Clary lesz a kulcsszereplője, miután kiderül, hogy egyedül ő képes megtalálni a mindent eldöntő ereklyét.

SPOILER ALERT!!!

Hát most lehet, hogy sokan meg fognak utálni a könyv imádói közül, de én sajnálatos módon untam őket... az elsőn átszenvedtem magamat, de a második köteten már nem volt erőm. Nos, mivel most nem a könyvről, hanem a filmről kell kritikát írnom ezért elmondom, hogy határozott eltérések vannak a film és a könyv között... hála a magasságosnak, mert a film sokkal jobb. Először a szereposztással kapcsolatban nagyon húztam a számat... persze Jocelyn Fray, Luke Garroway (Aidan Turner), Alec Lightwood (Kevin Zegers), Magnus Bane (Godfrey Gao) és Jace Wayland (Jamie Campbell Bower) nagyon jól el lettek találva, de a (többi) szereplőben már nem vagyok annyira biztos... de ezt majd a negatívumoknál kifejtem. Annyira nem volt "földöntúli", mint a könyv, de aminek látványosnak kellett lennie az az volt és valahogy sokkal emészthetőbb is az egész, mint az a túlcsicsázottan unalmas olvasmány! (Nem is tudom magamat visszafogni...).
Most is azt mondom, mint a többi előző filmkritikáim többségében, hogy nagyon jó volt a légkör. Szépen megteremtették a könyvben leírt lényeket, még akkor is ha nem túlozták el azokat... gondolok itt a boszorkány nénire az alsó szintről... undi volt, "félelmetes" (fogjuk rá), de mégsem volt giccses! És akikkel nem tudtam betelni... a Néma Testvérek, hát azok annyira bejöttek, a hangjuk, a csuhás cuccuk, a bevarrt szájuk, hát nem miattuk fogok legtöbbet panaszkodni a film kapcsán. Továbbá a lányok (és a fiúk) szerkója annyira tetszett, hogy azt elmondani nem lehet, totál a stílusomban voltak felöltöztetve és megmutatták, (főleg Izzy (Jemima West)) hogy gyilkolni magassarkúban is lehet. Plusz a rúnák... azok tényleg jó ötletnek tűntek Cassandra Clare-től, ezt elismerem, csak úgy, mint a parabatai pengék, az irónok és Izzy ostor-kígyója és Valentine (Jonathan Rhys-Meyers), bár őt ne az írónő számlájára írjuk! :D Végül elismerésem a készítőknek, hogy az akciós részeket szépen összerakták és a harcjelenetek is jól koreografáltak voltak!

Aztán jönnek a bökkenők! Lehet, hogy jó színésznő a Clary-t alakító Lilly Collins (bár ez lehet, hogy kicsit erős kifejezés... Lena Headey színésznő, ő még nem), mert más filmjeivel kapcsolatban csak jót hallottam, itt nem nagyon nyerte el a tetszésem... Bellásan nyitott szájjal hápogott az egész film alatt, amikor nem a szövetségeseit szidta maga körül... ne mááááár, most tényleg nem találtak mást a helyére?! Meg egyszerűen annyira unszimpatikus volt a megjelenése és a megnyilvánulása egyaránt, hogy nem hogy javított a film kisugárzásán, egyenesen mínuszba tolta le! Aztán mondtam ugyan, hogy tetszett ez a "minimalisztikus" rendezés, de a minimalistának nem kéne azt jelentenie, hogy kihagynak jelentős részeket a filmből, gondolok itt nyafi Simon (Robert Sheehan) vámpíros kalandjára... aki eleve patkányként került a vámpírok karmai közé... nah de mindegy, ami megtörtént az megtörtént, vagy inkább jelen esetben nem!

Összességében ajánlom mindenkinek, azoknak is, akik olvasták a könyvet, mert mind a kettő más élményt nyújt. Azoknak pedig főleg, akik az új Shadowhunters (Árnyvadászok) sorozatra készülnek, hogy elmondhassák véleményüket a film és a sorozat közötti különbségekről... mondjuk nem tudom még hány bőrt készülnek lehúzni erről az annyira nem túl jól sikerült best-sellerről, de meglátjuk, hogy mi lesz a helyzet.

A DVD 2013. december 3-án került kereskedelmi forgalomba!

Az egyik legnagyobb pozitívum a filmmel kapcsolatban, hogy megtaláltam ezt a bandát! <3

"For the record, my hair is naturally blonde." - Jace Wayland

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése