2015. június 17., szerda

Riddick

Riddick
(Riddick)

Jómagam nagy rajongója vagyok ennek az eléggé egyedinek és különlegesnek mondható sci-fi filmsorozatnak és úgy éreztem nem egészen teljes míg nem láttam a legújabb részét, amiből kiderül, hogy mégis mi a jó büdös franc történt a kedvenc opál szemű bűnözőnkkel. Lássuk is a Riddick-et!

A sztori: Riddick-et (Vin Diesel) egy látszólag kihalt bolygóra száműzik, ám hamar rá kell jönnie, hogy nincs egyedül. Vérszomjas ragadozókkal találja szemben magát, akik nem kímélnek semmit, ami él és mozog. Riddick egyetlen esélye a túlélésre, ha vészjelzést ad le a zsoldosoknak, akik már 10 éve vadásznak rá. A bolygóra érkező első űrhajó egy veszélyes, és kegyetlen katonákból álló csapatot szállít, míg a második roham parancsnokáról kiderül, hogy személyes érdekek vezérlik. Mindegyik fejvadásznak egy a célja: elkapni Riddicket, és vele együtt távozni a bolygóról. De az idő egyre fogy: egy halálos vihar közeleg, és a ragadozók is a nyomukban járnak.

SPOILER ALERT!!!

Nos, vegyes érzelmekkel álltam neki ennek a filmnek. Többek között azért, mert attól féltem, hogy teljesen az első részt, a Pitch Black - 22 évente sötétséget próbálják meg visszahozni a készítők. Hát nem hiszem, hogy ez sikerült volna nekik, ami a legnagyobb pozitívumok közé sorolandó. Természetesen vannak benne hasonlóságok, idegen ragadozók, Riddick menekülése, fejvadászok, de összességében mégsem ugyanaz. Vin Diesel még mindig a legjobb választás volt a fakó szemű rossz jófiú eljátszására, hiszen olyan balta arccal tudja végigjátszani ezt a szerepet, ahogyan kell is, hogy nem hiszem, hogy ez másnak sikerült volna. Továbbá megint csak a képi világgal jövök, de nem tehetek róla, imádom ezeket a sivatagos, kietlen helyeket, jobban mondva bolygókat, ahol a főhős gyakorta kószál. Ezzel a "kutyabarátos" helyzettel kapcsolatban is voltak fenntartásaim, de nem is lett annyira rossz, mint hittem, hogy lesz. Persze nagy állatvédő lévén még a számítógéppel létrehozott állatokat is védem, szóval menj a sunyiba Santana (Jordi Mollá)! -_- Említést kell tennem arról is, hogy kicsit csalódott vagyok, és hogy ezt miért mégis a pozitívumokhoz sorolom, hát azért, mert mégis tetszett, hogy mekkorát kellett csalódnom.
Ennek a tárgya pedig nem más, mint az, hogy én kicsit még elnézegettem volna a Halálkufárok (egy szót sem szólok a fordításért... -_- ) vezetőjeként a jó öreg Riddick-et, mégis, ez az árulásos rész tetszett, szegényemet faképnél hagyták egy bolygó közepén és hála isten a készítők nem hagyták veszni ezt a lehetőséget is egy kis lelkizést is belevittek, amit eddig nem láthattunk nagyon egyik részben sem, legalábbis amikor elhagyták soha nem tört össze ennyire, mint most, kicsit jó volt belelátni a zord külső mögé. A szereposztással is teljesen meg voltam elégedve, nem hittem volna, hogy ezt mondom, de a férfias katonanőt, Dahl-t (Katee Sackhoff) játszó nőszemély volt az új tagok a közül a kedvencem... el sem hiszem, hogy ilyet mondtam. Magával a sztorival sem volt gondom, gondolok itt arra, hogy a jól képzett katonai sereggel érkező Johns (Matt Nable) személyes ügye miatt kialakuló ellentét szépen, lassan derül és bontakozik ki, végül pedig találkozik Riddick-kel, szép megoldás volt!

Amik már kevésbé tetszettek... hogyan is fogalmazzak, mi a búbánatnak kellett beharangozni, hogy Vaako (Karl Urban) benne lesz, ha nem is?! Hát az az 5 perc nem ér semmit egy Karl Urban rajongónak... -_- Aztán Santana bénázása, hihetetlen, hogy ez az ember elkapott valakit életében, ha ilyen balfék, egyáltalán nem volt hiteles annak a karakternek a személyes háttere, az embereinél még csak-csak elment, mert a sakkban is nem gáz, ha pár parasztot feláldozunk, de akkor a királlyal kéne okosan lépni nem?! Itt még a király is egy idióta volt! Valamint mi a bánatos bűn volt ez a szerelmi szál?! Nem mondom, hogy gond lett volna, de egyáltalán nem illett egyik film légkörébe sem, itt meg hirtelen a legvégére betettek egy rózsaszínfelhős nyáladzást, nem rossz volt, csak fura, sem felépítve, sem megalapozva nem volt! A halálomat pedig a leg-legvégére hagyták, a befejezetlen befejezést, ez inkább most hiszti lesz nem negatívum, hiszen hogyan tartsák fent az emberek érdeklődését, ha elmesélik a rá 20 évre történteket, de megint nem tudtunk meg semmit, hát nem hiszem el, majdnem kihullott a hajam, hogy megint eljátszották, toporzékoltam, de mégsem vittek fel a padlásra, hogy mutassanak egy kis szép lezárást... nem tudom, talán majd lesz legközelebb. :\

Összességében látványos volt maga a film és a légkör semmit nem változott az előzményekhez képest, ami nagy plusz. Ajánlom minden rajongónak, akik szerették az eddigi részeket, azoknak ez egy must have-je, valamint az ilyen típusú sci-fi szerelmeseinek is.

A DVD 2014. január 14-én már a polcokra került.


"You're not afraid of the dark, are you?" - Riddick

---

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése