2015. június 5., péntek

Vikings

Vikings
(Vikingek)

Folytatnám a még májushoz tartozó sorozataim, filmjeim sorát a másik nagy epic művel, ami nem más, mint a Vikingek (Vikings). Bocsánatot kérek mindenkitől, aki esetleg hetente látogatja a blogomat új bejegyzést remélve, de most adódott elég szabadidőm, hogy megnézhessek mindent és írhassak is róla egy normális véleményt... Szóval a visszalévő filmet holnap kapjátok, utána pedig már a júniusi bejegyzést is közzéteszem, így olyan mintha nem csúsztam volna semmit, nem??? :D

A sztori: A Vikingek története Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel), kora legnagyobb hősének felemelkedését meséli el, aki elsőként hajózik nyugatra és jut el Nagy-Britanniába. Ragnar-nak és bajtársaiknak már elegük van abból, hogy vezérük, Earl Haraldson (Gabriel Byrne) minden évben kelet felé, ugyanarra a vidékre küldi el a törzset hódítani. Azonban Ragnar-nak, a félelmet nem ismerő harcosnak megvan a terve, hogy mindent megváltoztasson.

Egy újabb nagy kedvencemmel állok most elő nektek, ami legfőképpen a skandináv mitológia és történelem rejtett kis bugyraiba enged betekintést. Hihetetlenül magával ragadó sorozat. Megmutatja az magasra emelkedés fényes és sötét oldalát egyaránt. Nem hiszem, hogy újat mondok azzal, hogy nem egészen hű a sorozat a történelmi történésekhez. Például három feleségéből csak kettő jelenik meg a sorozatban. Lagertha (Katheryn Winnick), a shieldmaiden és Aslaug (Alyssa Sutherland), a "gyerekgyáros" hercegnő... azaz az első és az utolsó asszonyság. Természetesen a történeti szál teljesen történelem érettségi biztos. A testvér, Rollo (Clive Standen) helyzete, Nagy-Britannia és Franciaország meghódítási terve, valamint Vasbordájú Björn (Alexander Ludwig) valamint Kígyószemű Sigurd megszületése és élete. Ami még nagyon tetszik és eddig sorozatokban még nem nagyon volt példa rá, az az, hogy az isteneket is teljesen belefűzik a történetbe, mégpedig úgy, hogy nem villog egy nagy neon felirat a hátán, hogy "Nézzétek én isten vagyok, imádjatok!!!", hanem teljesen beleolvasztották az emberi világba őket és az isteni erejüket az embereken keresztül mutatják be.
Ha már itt a vallási témánál tartunk. Ragnar igencsak felvilágosult ember, mondhatni túlnövi a korát és az egyik raid-je során, Angliában találkozik egy keresztény szerzetessel, Athelstan-nal (George Blagden), akit magával visz. Ebben a pillanatban elkezdődik nem csak Ragnar üldöztetése a sikeres portya miatt, hanem a két vallás összecsapása is... nagyon szépen mutatja be a történet, hogy hogyan kezdett el beszivárogni a vikingek életébe kereszténység. A karakterek is szerethetőek, Floki (Gustaf Skarsgard), a már említettek: Ragnar, Björn, Lagertha, Rollo, mind olyan személyiség, akiket valamiért szeretsz... persze mindenkinek megvan a "sötét oldala", de teljesen emberiek. Főleg Ragnar... évadról évadra mindig egyre feljebb került a szamárlétrán, mígnem a saját korlátain is felül akar kerekedni. Tele van csavarokkal, érdekességekkel és senki, egyetlen ember sem született még meg szerintem, aki azt mondaná, hogy kitalálja bárki következő lépését ebben a sorozatban... Igazából semmi újat nem tudok mondani, csupán azt, hogy ha még nem láttátok a sorozatot, vagy nem hallottatok Ragnar Lothbrok életéről és úgy döntötök megnézitek már ne nagyon olvasgassatok utána, mert a történelmi írások is rengeteg spoilert tartalmazhatnak és nem hiszem, hogy örülnétek, ha hamar megtudnátok, hogy... vicceltem! :D

Szóval, ha érzitek magatokban ez erőt, arra, hogy az érettségi időszakban még egy kis plusz törit tanuljatok ajánlom nagyon ezt a series-t, ha pedig nem vagytok már\még ebben a korban akkor is, hogy egy kicsit bővítsétek az alaptudásotok a skandináv mitológiával kapcsolatosan.

Az újabb évadról még semmit nem tudok biztosra mondani, csupán azt, hogy a negyedik lesz! :D

Most is fölhívom a figyelmet, hogy van benne pár rész, ami nem az erotikus kategóriába sorolnék, sokkal inkább a vérengzősbe, így csak óvatosan!

Fontosabb szereplők:
  • Travis Fimmel (Ragnar Lothbrok)        
  • Katheryn Winnick (Lagertha Lothbrok)
  • Clive Standen (Rollo Lothbrok) (<3 ^^)
  • Gustaf Skarsgard (Floki)                     
  • Geroge Blagden (Athelstan)
  • Jessalyn Gilsig (Siggy Haraldson)
  • Maude Hirst (Helga)
  • Alyssa Sutherland (Aslaug hercegnő)
  • Alexander Ludwig (Björn Lothbrok)
Futás:
  • 2013-napjainkig
Nagyon jó zenét csinálnak... már akit érdekel az ilyen stílus! ;)
 
"What are you so afraid of? It's only death!" - Björn

Valhalla is waiting!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése